Soms komt het gewoon niet uit.

—- over het fragment: So I listened to what….… uit de film Inside Out (2015)

Soms komt het gewoon niet uit. Dan wil je gewoon door. Je geeft geen aandacht aan dat wat eigenlijk wel aandacht verdient. Het kan dan gaan dan om verdriet, moeheid of pijn; groot en klein. De vraag is of dat werkt. Sterker nog. Door juist wel aandacht te geven aan datgene wat er dan is kan er zomaar ruimte ontstaan voor dat andere wat je wilt. Dergelijke vragen kom ik vaak tegen tijdens coachtrajecten. Een manager die niet snapt dat onder de weerstand een waardevolle visie zit. Of een vermoeide adviseur met regelmatige koppijn die deze signalen negeert en zoekt naar een efficiëntere manier om meer werk te doen.

Een fragment uit de film Inside Out (2015) laat ik dan vaak zien.De film gaat over Riley (11 jaar). Ze woont in een koud deel van Amerika en ze vindt het heerlijk om te ijshockeyen. Wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in het warme San Francisco, moet ze dat fijne leventje achter zich laten.
Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties:still inside out _ so I listened ... Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet. Deze basisemoties wonen, als tekenfilmpersonages, in haar hoofd en hebben gesprekken met elkaar. De conclusies zie je terug in Rileys gedrag.

In het fragment herinnert Bing Bong (het fantasie speelkameraadje van Riley) hoe leuk het was met Riley en dat dat nu over is. Sadness en Joy zoeken de weg terug naar het hoofdkwartier en Bing Bong is de enige die de weg weet. En dan begint het fragment….

Werken met film
Een goed gekozen en geknipt fragment raakt. De coachee gaat makkelijk mee in het verhaal. En door (alleen maar) te vragen wat de ander ziet, krijg je veel te horen over de manier van kijken van je coachee. Vervolgens is er ruimte om het fragment te gebruiken als metafoor voor datgene wat er dan speelt.

Robbert Braak

Ervaren coach, vrolijke trainer

www.jebentbeterdanjedenkt.nl | Informatie: robbert@jebentbeterdanjedenkt.nl | Tel:06 48130252
—————————————————————————————————————————————————————————————

Even stilstaan in de zomer. Wat is jouw verhaal?

Laat de fotograaf Sebastião Salgado je inspireren om even stil te staan voorbij de onopvallende dominantie van de vanzelfsprekende alledaagse dingen.

Deze laatste nieuwsbrief voor de vakantie gaat over de zomer; tijd voor wat anders. Bijvoorbeeld tijd om stil te staan bij jouw verhaal en hoe straks, als het werken weer begint, jouw verhaal verder gaat. Regelmatig krijg ik coachees met een dergelijke vraag. Ze willen dan bijvoorbeeld tijd om stil te staan bij wat ze nu eigenlijk echt willen. En dat doen ze dan voordat ze op zoek gaan naar een andere baan. Ze gebruiken dan het coachtraject om daar ruimte voor te maken. Dat is zonder steun niet makkelijk. De vanzelfsprekendheid van de alledaagse dingen is namelijk onopvallend dominant. Het organiseren van dergelijke reflectie werkt dan extra goed met steun van bijvoorbeeld een coach of een trainer tijdens een daarvoor ontworpen traject. Bijvoorbeeld tijdens de zomer; de periode waarin de alledaagse dingen ineens anders zijn. En juist de extra tijd en dat nieuwe inspireert om weer eens goed te kijken naar je verhaal en om nieuwe plannen te maken.

Als ik als coach of trainer zo’n traject start gebruik ik vaak de proloog uit de mooie documentaire Salt of the Earth uit 2014, geregisseerd door Wim Wenders.

saltoftheearth fotoIn dit openingsfragment laat Salgado zien waar hij zijn ‘kijk op de wereld’ vandaan heeft. Hij verteld ons het belang van het kennen van het ontstaan van je eigen verhaal, kijkend over het landschap van zijn geboortegrond. Waar kom je vandaan, hoe heeft dat jouw gevormd, en hoe kijk je dus naar de wereld. Klik hier voor het fragment. Vervolgens vraag ik hoe dat voor hen is. Ik nodig hen uit hun verhaal te vertellen. Om vanuit dat verhaal alleen en met andere creatief na te denken hoe je dat verhaal verder wilt gaan vormen. Wat is daarbij belangrijk? Welke focus kies je?
Juist het verhalend terugkijken op jouw geschiedenis, van kleuter tot nu, met de ups en downs en de biedt creatieve impulsen voor morgen, voor nieuwe focus. Door in het hier en nu verhalen van toen te expliciteren merk je dat je gelouterd bent in het vinden van nieuwe wegen. Hoe gaaf is het om daar in de komende zomer tijd voor te vinden.

Werken met film
Een goed gekozen en geknipt fragment raakt. De coachee gaat makkelijk mee in het verhaal. En door (alleen maar) te vragen wat de ander ziet, leer je veel over je coachees manier van kijken. Vervolgens is er ruimte om het fragment te gebruiken als metafoor voor dat wat er speelt.
Interesse in een traject zoals hierboven geschetst? Neem contact op robbert@jebentbeterdanjedenkt.nl . Interesse in een workshop over het gebruik van film?

Robbert Braak

Ervaren coach, vrolijke trainer

www.jebentbeterdanjedenkt.nl | Informatie: robbert@jebentbeterdanjedenkt.nl | Tel:06 48130252